Betria PGV, Elizabeth Taylor

Witaj

  • Pechowa cyfra: 7

federa.phorum.pl/index.php, Stacje zagraniczne informacje

Elizabeth Taylor

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Ten artykuł dotyczy aktorki. Zobacz też: Elizabeth Taylor – kanadyjska lekkoatletka.
Elizabeth Taylor
Ilustracja
Imię i nazwisko Elizabeth Rosemond Taylor
Data i miejsce urodzenia 27 lutego 1932
Hampstead
Data i miejsce śmierci 23 marca 2011
Los Angeles
Zawód aktorka, producentka filmowa, businesswoman, działaczka humanitarna
Współmałżonek Conrad Hilton
(1950−1951; rozwód)
Michael Wilding
(1952−1957; rozwód)
Michael Todd
(1957−1958; jego śmierć)
Eddie Fisher
(1959−1964; rozwód)
Richard Burton
(1964−1974; rozwód)
(1975−1976; rozwód)
John Warner
(1976−1982; rozwód)
Larry Fortensky
(1991−1996; rozwód)
Lata aktywności 1942−2003
Odznaczenia
Prezydencki Medal Obywatelski (Stany Zjednoczone) Dama Komandor Orderu Imperium Brytyjskiego Kawaler Orderu Narodowego Legii Honorowej (Francja) Komandor Orderu Sztuki i Literatury (Francja)
Taylor w filmie Olbrzym (1956)
Taylor w filmie Kotka na gorącym blaszanym dachu (1958)
Taylor w filmie Kleopatra (1963)
Elizabeth Taylor (1985)

Elizabeth Rosemond Taylor (ur. 27 lutego 1932 w Hampstead, zm. 23 marca 2011 w Los Angeles) – amerykańska aktorka, producentka filmowa, businesswoman i działaczka humanitarna, wyróżniona wieloma nagrodami, w tym dwoma Oscarami: w 1961 za rolę Glorii Wondrous (Butterfield 8) i w 1967 za rolę Marthy (Kto się boi Virginii Woolf?).

Życiorys

Dzieciństwo

Elizabeth Taylor urodziła się w Hampstead. Jej rodzice byli Amerykanami zamieszkałymi w Anglii. Jej starszy brat Howard urodził się w 1929. Ojciec aktorki, Francis Lenn Taylor (1897–1968) był handlarzem sztuki, a matka, Sara Sothern z domu Warmbrodt (1895–1994), aktorką. W wieku 3 lat zaczęła brać lekcje baletowe. Rok przed wybuchem II wojny światowej rodzice wrócili do Stanów Zjednoczonych.

Genealogia
4. Francis Marion Taylor
(1860−1946)
     
    2. Francis Lenn Taylor
(1897−1968)
5. Elisabeth Mary Rosemond
(1869−1937)
       
      1. Elisabeth Rosemond Taylor
(1932−2011)
6. Samuel Sylvester Warmbrodt
(1861−1948)
   
    3. Sara Viola Warmbrodt
(1895−1994)
   
7. Elisabeth Ann Wilson
(1864−1932)
     
 

Kariera

Zadebiutowała w 1942 mając 10 lat w There's One Born Every Minute, a nakręcony rok później kultowy Lassie wróć (Lassie Come Home) przyniósł jej prawdziwą popularność. Pierwszą wielką rolę otrzymała w melodramacie Miejsce pod słońcem (A Place in the Sun). Szczytowy okres jej kariery przypadł na lata 50 i 60 XX wieku, kiedy to za udział w trzech kolejnych filmach otrzymała nominacje do Oscara, a w 1960 za Butterfield 8 statuetkę. Jej najwybitniejsze kreacje to bohaterki filmów Kto się boi Virginii Woolf? (Who's Afraid of Virginia Woolf?) i Poskromienie złośnicy (The Taming of the Shrew) (obydwa z 1966)[1]. Jej najsłynniejszą rolą była tytułowa Kleopatra z filmu Josepha L. Mankiewicza z 1963 roku.

Ostatnie lata

W listopadzie 2004 Taylor przyznała, że miała niewydolność serca[potrzebny przypis]. Przeżyła operacje guza mózgu[2] i raka skóry[potrzebny przypis], a także zmagała się z zapaleniem płuc[potrzebny przypis]. Pod koniec życia była samotniczką[potrzebny przypis]. W 2005 opowiedziała się po stronie Michaela Jacksona w jego procesie w Kalifornii pod zarzutem seksualnego wykorzystania dziecka. Piosenkarz został uniewinniony.

Życie prywatne

Aktorka była mężatką ośmiokrotnie z czego siedem małżeństw zakończyło się rozwodem a raz owdowiała, ponieważ jej mąż Michael Todd zginął w katastrofie lotniczej.

  • 1950-51 – Conrad Hilton Jr.
  • 1952-57 – Michael Wilding (dwoje dzieci: Michael i Christopher)
  • 1957-58 – Michael Todd (córka Liza)
  • 1959-64 – Eddie Fisher
  • 1964-74 oraz 1975-76 – Richard Burton (adoptowana córka)
  • 1976-82 – John Warner
  • 1991-96 – Larry Fortensky

W kwietniu 1959 przeszła konwersję na judaizm i przyjęła imiona Elisheba Rachel[3].

Śmierć

Taylor miała problemy zdrowotne przez wiele lat. W 2004 oficjalnie ogłosiła, że cierpi na przewlekłą niewydolność serca, a w 2009 przeszła operację zastawki serca. W lutym 2011 trafiła na leczenie do szpitala w Los Angeles z objawami niewydolności serca. Aktorka zmarła w otoczeniu rodziny w szpitalu w Los Angeles w wieku 79 lat[4]. Została pochowana 25 marca 2011 w obrządku żydowskim na cmentarzu Forest Lawn w Glendale. Uroczystości pogrzebowe prowadził rabin Jerry Cutler.

Filmografia

Filmy fabularne

  • 1942: There's One Born Every Minute jako Gloria Twine
  • 1943: Lassie wróć (Lassie Come Home) jako Priscilla
  • 1944: Dziwne losy Jane Eyre (Jane Eyre) jako Helen Burns (niewymieniona w czołówce)
  • 1944: The White Cliffs of Dover jako Betsy Kenney (lat 10)
  • 1944: Wielka nagroda (National Velvet) jako Velvet Brown
  • 1946: Odwaga Lassie (Courage of Lassie) jako Kathie Merrick
  • 1947: Życie z ojcem (Life with Father) jako Mary
  • 1947: Cynthia jako Cynthia Bishop
  • 1948: Julia Misbehaves jako Susan Packett
  • 1948: Randka z Judy (A Date with Judy) jako Carol Pringle
  • 1949: Konspirator (Conspirator) jako Melinda Greyton
  • 1949: Małe kobietki (Little Women) jako Amy March
  • 1950: The Big Hangover jako Mary Belney
  • 1950: Ojciec panny młodej (Father of the Bride) jako Kay Banks
  • 1951: Miejsce pod słońcem (A Place in the Sun) jako Angela Vickers
  • 1951: Quo vadis jako Chrześcijanka uwięziona na arenie (niewymieniona w czołówce)[potrzebny przypis]
  • 1951: Kłopotliwy wnuczek (Father's Little Dividend) jako Kay Dunstan
  • 1952: Love is Better Than Ever jako Anastacia Macaboy
  • 1952: Ivanhoe jako Rebecca
  • 1953: The Girl Who Had Everything jako Jean Latimer
  • 1954: Piękny Brummel (Beau Brummell) jako lady Patricia
  • 1954: Kiedy ostatni raz widziałem Paryż (The Last Time I Saw Paris) jako Helen Ellswirth / Wills
  • 1954: Rapsodia (Rhapsody) jako Louise Durant
  • 1954: Ścieżka słoni (Elephant Walk) jako Ruth Wiley
  • 1956: Olbrzym (Giant) jako Leslie Lynnton Benedict
  • 1957: W poszukiwaniu deszczowego drzewa (Raintree County) jako Susanna Drake
  • 1958: Kotka na gorącym blaszanym dachu (Cat on a Hot Tin Roof) jako Maggie Pollitt
  • 1959: Nagle, zeszłego lata (Suddenly, Last Summer) jako Catherine Holly
  • 1960: Scent of Mystery jako Prawdziwa Sally Kennedy (niewymieniona w czołówce)
  • 1960: Butterfield 8 jako Gloria Wondrous
  • 1963: Kleopatra (Cleopatra) jako Kleopatra
  • 1963: Z życia VIP-ów (The V.I.P.s) jako Frances Andros
  • 1965: Brodziec (The Sandpiper) jako Laura Reynolds
  • 1966: Kto się boi Virginii Woolf? (Who's Afraid of Virginia Woolf?) jako Martha
  • 1967: W zwierciadle złotego oka (Reflections in a Golden Eye) jako Leonora Penderton
  • 1967: Haiti – wyspa przeklęta (The Comedians) jako Martha Pineda
  • 1967: Doktor Faust (Doctor Faustus) jako Helena Trojańska
  • 1967: Poskromienie złośnicy (The Taming of the Shrew) jako Katharina
  • 1968: Boom jako Flora 'Sissy' Goforth
  • 1968: Tajna ceremonia (Secret Ceremony) jako Leonora
  • 1969: Anna tysiąca dni (Anne of the Thousand Days) jako Kurtyzana (niewymieniony w czołówce)
  • 1970: Jedyna gra w mieście (The Only Game in Town) jako Fran Walker
  • 1972: X, y i zet (Zee and Co.) jako Zee Blakeley
  • 1972: Hammersmith Is Out jako Jimmie Jean Jackson
  • 1972: Pod mlecznym lasem (Under Milk Wood) jako Rosie Probert
  • 1973: Jego rozwód, jej rozwód (Divorce His – Divorce Hers) jako Jane Reynolds
  • 1973: Nocne widma (Night Watch) jako Ellen Wheeler
  • 1973: Środa popielcowa (Ash Wednesday) jako Barbara Sawyer
  • 1974: Identikit jako Lise
  • 1976: Zwycięstwo nad Entebbe (Victory at Entebbe) jako Edra Vilnofsky
  • 1976: Błękitny ptak (The Blue Bird) jako królowa Światła/Matka/Wiedźma
  • 1977: Mała nocna muzyka (A Little Night Music) jako Desiree Armfeldt
  • 1978: Return Engagement jako dr Emily Loomis
  • 1979: Zimowe zabójstwa (The Winter Kills) jako Lola Comante (niewymieniona w czołówce)
  • 1980: Pęknięte lustro (The Mirror Crack'd) jako Marina Rudd
  • 1983: Między przyjaciółmi (Between Friends) jako Deborah Shapiro
  • 1985: Malice in Wonderland jako Louella Parsons
  • 1986: There Must Be a Pony jako Marguerite Sydney
  • 1987: Poker Alice jako Alice Moffit
  • 1988: Młody Toscanini (Il Giovane Toscanini) jako Nadina Bulichoff
  • 1989: Słodki ptak młodości (Sweet Bird of Youth) jako Alexandra Del Lago
  • 1994: Flintstonowie (The Flintstones) jako Pearl Slaghoople
  • 2001: Wieczny blask gwiazd (These Old Broads) jako Beryl Mason

Seriale telewizyjne

  • 1981: Szpital miejski (General Hospital) jako Helena Cassadine
  • 1983: Wszystkie moje dzieci (All My Children) jako członkini załogi w pałacu
  • 1984: Hotel jako Katherine Cole
  • 1985: Północ-Południe (North and South) jako Madam Conti
  • 1992
    • Simpsonowie The Simpsons jako Maggie Simpson (głos)
    • Kapitan Planeta (Captain Planet and the Planeteers) jako matka Todda (głos)
  • 1996: Pomoc domowa (The Nanny) jako ona sama
  • 2003: God, the Devil and Bob jako Sarah (głos)

Produkcja

  • 1967

Przypisy

  1. Jan Słodowski, Andrzej Roman: Gwiazdy światowego kina. Leksykon. Warszawa: Editions Spotkania, 1992, s. 200. ISBN 83-85195-83-1.
  2. A&E Television Networks: Elizabeth Taylor Biography (ang.). [dostęp 2011-03-25].
  3. Jessica Ravitz: Exploring Elizabeth Taylor's Jewish conversion (ang.). religion.blogs.cnn.com, 2011-03-24. [dostęp 2011-03-25].
  4. Sheila Marikar: Hollywood Icon Elizabeth Taylor Dies at 79 (ang.). abcnews.go.com, 2011-03-23. [dostęp 2011-03-23].
theenglishcenter.com/forum/member.php?action=profile&uid=7881, dentysta mikroskop Kraków, opakowania na wino

Nowości

  • Prawdopodobne liczby w multimulti: 3 : 15 : 28 : 34 : 35 : 51 : 59 : 61 : 73 : 75 :

Podziel się

Powiązane

O mnie

  • Nazywam się Radek, moje hobby to sprzątanie
  • Materiały są udostępnianie na licencji GNU
  • Zegar 2018-08-21 17:18:58